Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano umyślnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. czytaj więcej kawie Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film